Archive for 2009 07 02

Olympus E-P1 teszt [magyarul]

A pixinfo letesztelte az aktuális csodavasat. A tesztet itt találjatok, az értékelést pedig lent.

Értékelés

Az Olympus komoly fába vágta a fejszéjét, amikor a Micro FourThirds rendszer első gépének az E-P1-et választotta. Egy kicsit rizikós is így ez a vállalkozás, hiszen az E-P1 jól láthatóan egy bizonyos rétegnek készült. Személy szerint én nagyon megkedveltem, de tisztában vagyok vele, hogy vannak olyanok, akiknek ez a gép így nem lesz megfelelő, még akkor sem, ha kompaktról érkeznek.

Az Olympus E-P1 szerethető stílust képvisel, emellett képminősége is kiemelkedően jó a hasonló méretű gépek csoportjában. A kit kiszerelésben mellékelt 14-42 mm-es objektív általános célra jó, de aki ultrazoomon nevelkedett, az nagyon hiányolni fogja a nagyobb zoomátfogást. Erre pedig egyelőre nincs orvosság (hacsak nem a Panasonic Lumix 14-140 mm-es objektíve, csak éppen akkor elvesztjük a kis méret előnyét).
A vaku nélküli megoldás (a külön megvásárolható villanó ellenére is) bizonyos fotósok számára negatívumként értelmezhető, ami teljesen érthető is.
A fókusz sebesség kompaktról áttérve nem érződik majd lassúnak, bár vannak modellek, melyek ennél gyorsabb élességállítással is büszkélkedhetnek.

Leica + Canon = Leica M9?

llc

Már volt róla szó korábban..
Említették egyes források, hogy a Leica szeretné használni a Canon érzékelőit az új M készülékében.

Leica M9

A canonrumors szerkesztője állítólag kapott egy emailt amiben azt állítják, hogy a Canon és a Leica tárgyalásokat folytat, hogy a Leica használhassa a Canon 5D Mark II érzékelőjét a következő, M9-es készülékében. Az új Leica a 2010-es Photokina-n várható Németországban.

Újabb fotópályázat!

Itt a nyár, itt a fényképező szezon, ezzel együtt a pályázatok száma is ugrásszerűen megnőtt világszerte. Az alábbi pályázat nemzetközi, ezáltal nagyobb kihívást nyújthat (és a látogatóknak is minőségibb inspirációt adó képek jelenhetnek meg) de ez ne rettentse el a kezdőket se a jelentkezéstől.

pst

A feltételek a következőek:

  • 18 év feletti fotós (professzionális és kezdő egyaránt jelentkezhet)
  • Egy pályázó egy kategóriában csak egy fényképsorozattal pályázhat
  • Szabadon választható a fotósorozatokban szereplő fényképek száma
  • Minden pályázatnak bele kell illenie az egyik kategóriába (dokumentáció vagy koncepció)
  • A pályázatoknak szükséges címet és leírást adni

A további részleteket itt találjátok.

Ricoh CX1 teszt

Ricoh CX1

Ricoh CX1

A Casio után szintén sajnálatos módon leginkább elhanyagolt márka, a Ricoh új modelljéről is (amely már több firmware frissítésen is túl van) érkezett egy hosszabb teszt a trusted reviews-től. Link itt, értékelés lent.

Értékelés

A Ricoh CX1 egy nagyon jól sikerült készülék az egyik legrégebbi gyártótól ebben az iparágban. Ötvözi a kiváló felépítést a sokoldalú felhasználhatósággal, kategóriájának felsőfokú képminőségét a széleskörű innovatív funkciókkal és az egyszerűen használható kezelést. Teszi mindezt rendkívül ésszerű áron, amelyhez még 2 év garancia is jár. Egyszerűen kizárt, hogy ez hidegen hagyjon valakit.

Felépítés: 9/10
Szolgáltatások: 9/10
Képminőség: 9/10
Érték: 9/10
Átlag: 9/10