A Fujifilm és a 3D fotózás

Szemezünk a pixinfóról is kicsit

Akit meglep a készülék, és hogy micsoda technológiai csoda, annak ajánljuk a hajtás után található látnivalókat.

fujifilm3dcamera[1]

0562_fujifilm-3d-camera[1]

Korai koncepció

Korai koncepció

Még egy Kodak Stereo Camera

Még egy Kodak Stereo Camera

Persze hozhattunk volna fel ezer más és új példát, de természetesen kíváncsiak vagyunk a végeredményre, addig is itt az említett cikk a pixinfóról.

A Fujifilm Real3D névre keresztelt fényképezőgép eljövetelét tavaly nyáron szellőztette meg a japán cég és az őszi Photokinán már kipróbálható mintapéldányokkal lepte meg az érdeklődőket. Az azóta némi plasztikán átesett fényképezőgép alap koncepciója a 3D fényképezés. Ezt elsősorban az emberi szempárhoz hasonlóan elhelyezkedő, dupla, fix gyújtótávolságú optikás kivitelével, két szenzorával, valamint egyéb kiegészítőkkel éri majd el. A kész fénykép 3D élvezetéhez ezeken kívül nem lesz szükség egyéb segédeszközre. A térbeli képeket egyrészt a gép mellé megvásárolható, 20 cm képátlójú 3D fotókeretben, vagy a Fujifilm által indított egyedi nyomtatási eljárás után, „papíron” tekinthetjük meg. A nyomatokra egy speciális, átlátszó műanyagréteget is felvisznek a közvetlen 3D hatás eléréséhez.

Az úttörő próbálkozás azonban nem lesz olcsó. A cég már nyáron szeretné a japán boltok polcain tudni a gép első példányait, az amerikai és európai vásárlók pedig a tervek szerint szeptemberben juthatnak hozzá a géphez. A 10 megapixeles készülék tervezett nyitóára 600 dollár (kb. 120 000 Ft) körül alakulna. Ehhez külön vásárolhatnánk meg a 3D fotókeretet, amely szintén több száz dolláros árcédulát kaphat. A nyomtatási szolgáltatás árára is elég képlékeny még. Takeshi Higuchi a cég képalkotó üzletágának igazgatója szerint, „Szerintünk fotónként 500 yenes (kb. 1100 Ft) ár fölött eladhatatlan lenne.”

Hozzászólás