Canon PowerShot G11 teszt [magyarul]

canon_PowerShot_G11_fotoful.hu

Folytatás a Canon PowerShot G11 személyében.

A Canon 10 Mpixeles bridge fényképezőgépét bejelentése után rövid időre már volt alkalmunk kipróbálni, igaz, a béta állapot miatt részletes elemezgetésre nem volt lehetőségünk. Ezt az elmaradásunkat most a végleges, kereskedelmi forgalomban is kapható modellel pótoljuk, s természetesen arra is kitérünk, hogy a G11 milyen különleges szolgáltatásokat kínál.

Teljes teszt itt, értékelés lent.

A Canon PowerShot G11 egy komoly múltra visszatekintő prémium sorozat legújabb darabja. Nyugodtan kimondhatjuk: a G11 a Canon legkomolyabb kompakt gépe. Ennek alapján joggal elvárható lenne, hogy a gyártó a mostani tudásának legjavát sűrítse e modellbe, mégis olyan dolgokat hagytak ki, melyek ma már mindennaposnak számítanak. Jóllehet, ezek a hiányosságok nem eget rengetőek, de pl. a G9 1024×768 pixeles videójához képest a G11 maximum VGA felbontású mozgóképe enyhén idejét múltnak tűnik. Ugyanúgy gyenge teljesítményt kapunk a sorozatfelvételezés során, bár igaz, ami igaz, sorozatot RAW formátumban is készíthetünk, ami a kompakt masinák között ritka.
Sajnálhatjuk azt is, hogy a régi patinás PowerShot G-k nagy fényerejű optikái is már a múlté. Pláne akkor szívjuk a fogunkat, amikor ránézünk a Canon PowerShot S90-re, amelybe kiváló, f/2,0 kezdőfényerejű objektív került. Arról viszont hiányzik a kihajtható LCD. Nincs igazság a Földön!

Ezeket leszámítva viszont a G11 egy remek fényképezőgép. A képek részletessége jó, geometriai torzítás nem vészes, színi hibák sem roncsolják a képet, s a gép kezelése is kényelmes. Mindezek mellett a RAW formátum támogatása az igényes hobbi- és amatőr fotósok számára is kellő minőségi tartalékot jelent, ráadásul a vakupapucsnak hála egy külső vakuval akár beltérben is készíthetünk jó megvilágítású fotókat (ügyeljünk az indirekt világításra).

Napjaink felhozatala mellett a bridge gépek bizony kezdenek szépen lassan kiszorulni, s bár a G11 a bridge gépektől elvárható tulajdonságok java részével rendelkezik, mégis nehéz azt mondani, hogy tükörreflexes helyett is ajánlhatjuk. Inkább azt mondanánk, hogy a tükörreflexesek minőségét nem igénylő, de az olcsóbb kompaktok egyszerűségén túllépni szándékozók találják majd meg számításukat a G11-ben. Aki kicsi, de a D-SLR-ek minőségét hozó gépre vágyik, tekintse meg Micro FourThirds rendszer gépeit.

Hozzászólás